Абрикос і персик перетворимо в чашу. Як приборкати високі дерева?
Тепер переходимо до абрикосам і персикам
Абрикос і персик – високорослі дерева. Вони володіють яскраво вираженою полярністю. Рослинний сік надходить у найвищі точки дерева, у верхівки. Тому все що нижче відмирає і відсихає. Якщо за цими деревами не доглядати, то плодоношення йде на самий верх дерева, а нижні яруси являють собою нетрі засохлих гілок. Плоди з такої висоти не дістати, вони падають і розбиваються.
Тому люди часто приходять до мене і просять: «Дайте мені карликовий абрикоса або персика, я не можу на це дивитися! ».
Справа в тому, що абрикосам і персикам карликові підщепи не підходять. Я прищеплювала їх на карлики, але отримані таким чином дерева дуже недовговічні і не дають великого врожаю.
Тому ми прищеплюємо абрикоси і персики на напівкарлик і високорослі підщепи.
Щоб з цими деревами не було проблем, описаних вище, потрібно вчасно сформувати молоді абрикоси і персики чашею. Зробити це просто з самої посадки дерева.
Схема формування дерева чашею.
Висаджуєте молодий саджанець і підрізаєте його на висоті 70-80 див. На наступний рік з’являються скелетні гілки і обов’язково – гілка–лідер. Один рік ви цієї гілки даєте можливість поцарювати, рости вільно. За цей час дерево добре вкорениться і піде в зростання.
Через рік ви гілку лідера повністю видаляєте. Абрикоси при цьому починають моторошно панікувати. Вистрілюють пагонами всередину чаші. Але ми всі ці пагони вирізаємо на кільце. Чаша повинна залишатися порожньою.
Чаша повинна складатися з 4-5 бічних гілок. Звичайно, всі вони знаходяться не на одному строго рівні. Якась вище, якась нижче.
З другого року формування річний приріст всіх гілок чаші по периметру вкорочують наполовину. Це відповідає висоті дерева 3-3,5 метра. Цю операцію роблять щороку після збирання врожаю або восени.
Абрикос, сформований чашею – дерево могутнє, дає хороший урожай, дістає добре вологу з глибини грунту, і залишається невисоким.
Абрикос, сформований чашею – дерево могутнє, дає хороший урожай, дістає добре вологу з глибини грунту, і залишається невисоким.
Всі плодушки на такому абрикосі добре освітлюються сонцем, прогріваються. З них легко збирати врожай, легко обробляти від хвороб, шкідників.
Всі плодушки на такому абрикосі добре освітлюються сонцем, прогріваються. З них легко збирати врожай, легко обробляти від хвороб, шкідників.
У різних сортів абрикоса чаша буде різна. У нью-джерсі вона буде більше схожа на витягнутий келих. А у такого абрикоса як шалах єревані, чаша буде плоска і широка, можна залізти на нього і лежати в гамаку.
У правильно сформованого і обрізаного абрикоса плоди виростають не десь там високо вгорі на гілках, а на всьому протязі гілок з самого низу.
Урожай з такого абрикоса легко збирати, а за самим деревом зручно доглядати.
У правильно сформованого і обрізаного абрикоса плоди виростають не десь там високо вгорі на гілках, а на всьому протязі гілок з самого низу.
Для порівняння ми на одному абрикосі спеціально залишили необрізану і неукороченную гілку. В результаті всі його бутони, а потім і плоди перекочували високо вгору на гілля. Низ дерева виявився порожнім.
Для порівняння ми на одному абрикосі спеціально залишили необрізану і неукороченную гілку. В результаті всі його бутони, а потім і плоди перекочували високо вгору на гілля. Низ дерева виявився порожнім.
Яким абрикосу не страшні заморозки?
Щоб захистити абрикос під час цвітіння від весняних поворотних заморозків, робиться літня обрізка.
Цю операцію ми виконуємо в першій декаді червня. Весь приріст, що утворився з початку року, зрізаємо наполовину. Це не стосується тих гілок, які відцвіли і зав’язали плоди. Ми їх в цей період не чіпаємо.
Молоді обрізані гілки ще дадуть приріст, але він не буде таким високим. На них будуть закладатися квіткові бруньки, які зацвітуть на наступний рік.
Але так як ми ці гілки зрізали, і вони витратили час на те, щоб ще раз відрости, квіткові бруньки на них утворюються пізніше звичайного.
Тому коли наступного навесні зацвітуть всі абрикоси, почнуться поворотні заморозки, піде сніжок, задує сильний вітер і все абрикоси будуть себе погано почувати, наші обрізані абрикоси в цей час будуть дрімати. Вони затримаються з цвітінням на тиждень. За цей час заморозки пройдуть. Після цього наші абрикоси зацвітуть і дадуть прекрасний гарантований урожай.
Виконуючи правильно технологію обрізки та догляду за абрикосом, ви практично кожен рік будете з урожаєм.
Така операція дозволить уникнути періодичності, коли люди скаржаться, що абрикоси дають урожай раз на 3-4 роки. Ви будете з абрикосами кожен рік.
Щоб персики були у вас великими
Деякі дерева вимагають особливих методів обрізки. Персик – перший з них. Якщо з персиком нічого не робити, все плодоношення у нього піде на кінчики гілок. Всередині ж гілки дерева будуть голі, ви будете про них дряпатися, пробираючись до плодів.
Деякі дерева вимагають особливих методів обрізки. Персик – перший з них. Якщо з персиком нічого не робити, все плодоношення у нього піде на кінчики гілок. Всередині ж гілки дерева будуть голі, ви будете про них дряпатися, пробираючись до плодів.
Тому персики ми прищеплюємо на спеціальний підщепа Еврика-99, який дає невисоке деревце висотою 3-3,5 метра.
Персик – дитя сонця, тому не потрібно видаляти гілку-лідер і формувати дерево у формі чаші. Персика ні в якому разі не потрібно ніяке затінення. Якщо персики посаджені близько одне до одного, то у них залишають дві гілки (цей метод формування називають рою). Обрізка персика проводиться три рази на рік.
Перша обрізка проводиться в лютому, коли прибираються хворі і обламані гілки.
Потім ми чекаємо кінця березня – початку квітня, коли на персику з’являться рожеві бутони, готові ось-ось розквітнути. Щоб плоди персика були великі, квіти потрібно нормувати, або простіше кажучи, проріджувати.
Це як у тій байці – скільки шапок можна зшити з однієї шкурки? Одну велику або сім маленьких, але на ніс. Так і з персиком. Ви хочете, щоб на персику були великі гарні плоди по 200-250 грам. Один з’їв і наївся. Або дрібні непоказні по 30-60 грам?
Якщо вам потрібні великі красиві персики, то потрібно попрацювати.
Іноді запитують: коли краще нормувати? Під час цвітіння або в момент появи зав’язі? Саме в момент цвітіння. Так як кожну крупицю корисних речовин дереву потрібно використовувати з користю. Якщо ви будете чекати, поки персик відцвіте, зав’яже плоди, а тоді приступите до нормуванню, ви не будете сприяти формуванню хорошого врожаю. Дерево вже витратив багато сил на зав’язь зайвих плодів. А щоб всі поживні речовини пішли з користю для справи, потрібно провести нормування саме в момент цвітіння.
Отже, коли персик готується зацвісти, ми беремо секатор і біжимо в персикарий. На кожній гілці персика з’являється багато-багато бутонів. Але нам вони не потрібні. Якщо залишати всі квіти, то плоди персика будуть дрібні і багато з них обсипаючи. Тому ми залишаємо на гілці 5-10 бутонів по одному через кожні 10 сантиметрів. 10 сантиметрів втечі зможе вигодувати великий хороший персик. Залишок гілки з бутонами зрізаємо.
Бачите, гілочка довга, але тонковата. Значить, уявляєте, скільки вона витримає плодів. На 10 сантиметрів гілки потрібно залишати одну квітку, тоді вона здатна вигодувати великий плід. І то подивіться, якщо гілка тонше, вона більше 2-4 персиків не витримає. Тоді залишаєте 2-4 квітки, а решта обрізаєте. Якщо гілка товстіший, і здатна винести більше персиків, залишаєте більшу кількість кольорів. Тут треба думати.
По-перше, прибираємо на персику всі гілки тонше олівця. Їх треба відразу вирізати повністю нещадно. Залишайте гілки товщі олівця, з мізинець.
Не бійтеся прибирати зайві квіти. Іноді говорять, а раптом я його не залишу, а інші квіти не опилюватися і не буде плодів. Це марні страхи. Персик – самозапильна рослина. Йому бджола не потрібна. Всі квіти, що ви залишили, опилюватися. Будьте спокійні.
Коли ми обрізаємо в цей час персики, на середині ряду стоїть віз, повна рожевих квітів. Можна плакати над ними. Але краще не засмучуватися. Тоді у вас персики будуть великі і красиві.
Якщо залишати всі квіти, то плоди персика будуть дрібні і багато з них обсипаючи. Тому ми залишаємо на гілці 5-10 бутонів по одному через кожні 10 сантиметрів. 10 сантиметрів втечі зможе вигодувати великий хороший персик. Залишок гілки з бутонами зрізаємо.
Коли персики отплодоносят, робимо нову обрізку. Ті пагони, на яких були плоди, ми зрізаємо, так як на наступний рік вони врожаю не дадуть і засохнуть. Персик обрізається як виноград. Отплодоносившее видаляється, а нові пагони залишаються. Якщо пагони, гілки не обрізати, тоді на дереві багато молодих пагонів, а між ними залишаться старі сухі гілки, які будуть накопичувати інфекцію.
При добрій агротехніці персики живуть максимум 15-17 років. А якщо персик не обрізають правильно, то він дуже швидко гине.
Поки дерево влітку виношувало урожай, у нього з боків вистрілили нові пагони, як віники. Кілька товстих сильних гілок з них потрібно залишити, а все тонке – прибрати. Залишені гілки дадуть урожай на наступний рік. Тоді дерево не буде витрачати свої сили на вирощування непотрібних дров, і плоди будуть великі.
Якщо вам потрібні великі красиві персики, то потрібно попрацювати.
Можна сформувати чашею доросле дерево?
Часто люди запитують мене про те, чи можна сформувати чашею вже дорослі запущені абрикоси і персики. Це залежить від віку дерева.
До 7-8 років абрикос і персик ще можна перетворити в чашу. Для цього потрібно вирізати гілку лідера. Може бути, навіть доведеться прибрати не одну центральну гілку, щоб утворилася чаша. Після того, як зріз підсохне, його потрібно замазати садовим варом або рідким склом.
Дерево перехворіє, буде пускати пагони всередину чаші. Всі їх треба вирізати на кільце. З часом рослина звикне до такої формі.
Якщо дерево старше вказаного віку, то краще його не чіпати перетворенням в чашу. Посадіть молоду заміну, і сформуйте її правильно. Коли молодий абрикос виросте, ви приберете старе дерево.