Кулінарія

Пиріжки без дріжджів за маминим рецептом (дві різні начинки)

Часто показую святкові столи і на них присутні пиріжки, які завжди пече моя матуся. Ви питаєте рецепт і я із задоволенням ділюся ним з вами.

Цим рецептом вже більше 40 років, мама пече пиріжки не тільки на свята, але і просто так балує нас.

Я їх теж періодично печу, причому, це тісто підійде навіть для великого пирога, тісто виходить тоненька і тане в роті.

Для початку підготуйте всі продукти для пиріжків і приступайте до приготування.

ДЛЯ ТІСТА:

  • борошно пшеничне – 3 склянки з гіркою
  • вершкове масло – 300 г
  • пиво світле – 1 склянка
  • сіль – за смаком

ДЛЯ ГРИБНОЇ НАЧИНКИ:

  • гриби (у мене лісові варені) – 400 г
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • рослинна олія для смаження
  • сіль – за смаком

ДЛЯ КАПУСТЯНОЇ НАЧИНКИ:

  • капуста – 1/2 шт.
  • яйця – 2 шт.
  • Рослинна олія для смаження
  • сіль – за смаком

У борошно додайте злегка м’яке масло і перетріть руками з борошном, додайте сіль, пиво і замісіть тісто. Борошна можливо знадобиться більше або менше, це залежить від вологості борошна.

Помістіть тісто в пакет і приберіть в холодильник на 30-60 хвилин.

Поки тісто охолоджується, займіться начинками.

Гриби обсмажте з цибулею на розігрітій сковороді з рослинним маслом, посоліть за смаком, остудіть.

Якщо у вас немає лісових грибів, візьміть печериці або гливи, вони продаються в свіжому і замороженому вигляді в будь-якому супермаркеті.

Капусту нашаткуйте подрібніше, обсмажте на сковороді з раститетельным маслом до м’якості і рум’яності, посоліть. Яйця зваріть круто, остудіть, очистіть і натріть на тертці, викладіть в капусту, перемішайте начинку і остудіть.

Начинки готові.

Робочу поверхню присипте борошном, викладіть половину тіста і розкачати качалкою в тонкий пласт.

Тісто дуже податливе, працювати з ним одне задоволення.

Виріжте кружечки потрібного розміру, я люблю робити маленькі пиріжки.

Розподіліть начинку по кружочкам з тіста.

Закріпіть краю і залиште пиріжки швом вгору, так ви будете знати, що ці пиріжки з грибною начинкою.

Другу половину тіста розкачати, виріжте кружечки і розкладіть капустяну начинку.

Закріпіть краю і викладіть швом вниз, так ви будете знати, що в пиріжках капустяна начинка.

Викладіть пиріжки на змащений малому деко, або просто застеліть його пергаментом. Змастіть пиріжки яєчним жовтком, поставте в розігріту до 200 градусів духовку і випікайте до рум’яності.