Пиріжки без дріжджів за маминим рецептом (дві різні начинки)
Часто показую святкові столи і на них присутні пиріжки, які завжди пече моя матуся. Ви питаєте рецепт і я із задоволенням ділюся ним з вами.
Цим рецептом вже більше 40 років, мама пече пиріжки не тільки на свята, але і просто так балує нас.
Я їх теж періодично печу, причому, це тісто підійде навіть для великого пирога, тісто виходить тоненька і тане в роті.
Для початку підготуйте всі продукти для пиріжків і приступайте до приготування.
ДЛЯ ТІСТА:
- борошно пшеничне – 3 склянки з гіркою
- вершкове масло – 300 г
- пиво світле – 1 склянка
- сіль – за смаком
ДЛЯ ГРИБНОЇ НАЧИНКИ:
- гриби (у мене лісові варені) – 400 г
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- рослинна олія для смаження
- сіль – за смаком
ДЛЯ КАПУСТЯНОЇ НАЧИНКИ:
- капуста – 1/2 шт.
- яйця – 2 шт.
- Рослинна олія для смаження
- сіль – за смаком
У борошно додайте злегка м’яке масло і перетріть руками з борошном, додайте сіль, пиво і замісіть тісто. Борошна можливо знадобиться більше або менше, це залежить від вологості борошна.
Помістіть тісто в пакет і приберіть в холодильник на 30-60 хвилин.
Поки тісто охолоджується, займіться начинками.
Гриби обсмажте з цибулею на розігрітій сковороді з рослинним маслом, посоліть за смаком, остудіть.
Якщо у вас немає лісових грибів, візьміть печериці або гливи, вони продаються в свіжому і замороженому вигляді в будь-якому супермаркеті.
Капусту нашаткуйте подрібніше, обсмажте на сковороді з раститетельным маслом до м’якості і рум’яності, посоліть. Яйця зваріть круто, остудіть, очистіть і натріть на тертці, викладіть в капусту, перемішайте начинку і остудіть.
Начинки готові.
Робочу поверхню присипте борошном, викладіть половину тіста і розкачати качалкою в тонкий пласт.
Тісто дуже податливе, працювати з ним одне задоволення.
Виріжте кружечки потрібного розміру, я люблю робити маленькі пиріжки.
Розподіліть начинку по кружочкам з тіста.
Закріпіть краю і залиште пиріжки швом вгору, так ви будете знати, що ці пиріжки з грибною начинкою.
Другу половину тіста розкачати, виріжте кружечки і розкладіть капустяну начинку.
Закріпіть краю і викладіть швом вниз, так ви будете знати, що в пиріжках капустяна начинка.
Викладіть пиріжки на змащений малому деко, або просто застеліть його пергаментом. Змастіть пиріжки яєчним жовтком, поставте в розігріту до 200 градусів духовку і випікайте до рум’яності.