Город

Як виростити часник. Все просто – дерзайте! Великий часник без проблем!

У природі існує три види часнику: озимий стрелкующийся, озимий нестрілуючий та ярий нестрілуючий. Зазвичай озимий часник висаджується восени, а ярої – навесні.

Цю культуру начебто виростити просто, але от біда, то цибулина розтріскується і довго не зберігається, то наваляться хвороби (останнім часом часто вражає іржа), то дощі заллють, і часник починає гнити на пні. Всіх цих напастей мені вдається уникнути, так як протягом багатьох років я виробив свою технологію вирощування цієї культури.

Посадка часнику

Перш ніж приступити до посадки часнику, я замочую відібрані зубки і бульбочки часнику в розчині оксихома або хона (20 г препарату на 2 літри води). Тримаю часник в цьому розчині добу, потім зубки просушую, і він готовий до посадки. За відсутності цих препаратів підійде мідний купорос. Протягом трьох років оброблені зубки часнику, висаджені в ті ж терміни з контрольною грядкою необробленого часнику, показали наступні результати: часник сходив тільки навесні, навіть при наявності теплої осені і зими. І що найголовніше, в кінці травня – початку червня був увесь зелений, а на контрольній грядці і у сусідів велика частина стебел була жовтою від іржі.
Щоб полегшити роботу на часниковою грядці і оберегти часник від вимерзання несприятливі зими, восени закриваю грядку мокрими газетами в три шари, потім ломиком роблю отвори на потрібному мені відстані і глибині, в які висаджую готові зубки. Обережно, щоб не зрушити газети, мульчую грядку перегноєм, закриваючи газети тонким шаром, щоб вони не були видні і їх не здуло вітром. Таку грядку практично не треба полоти, хіба тільки якийсь бур’ян не проросте в отвір разом з часником. При такій посадці часнику не страшні морози навіть у безсніжні зими.

Сорти часнику

Оскільки вирощуванням часнику я займаюся дуже давно, довелося випробувати велику кількість його сортів – як місцевих, так і з інших регіонів нашої неосяжної Росії. З них я залишив вісім зимових сортів і два ярових. Почну з самого раннього зимового сорту «Бессонівський». Цей Сорт – стрелкующийся, з невеликою стрілкою, головка округло-плоска з 6 – 10 зубками, з коричневими лусочками, масою до 80 р. На смак – ніжний, слабкогострий, в основному для раннього вживання. Сорт «Москаль» – 4-зубковий, вага зубки до 20 м, маса головок – до 90 г, середнього терміну дозрівання, смак ніжно-гострий. «Титан» – крупнозубковий сорт, вага зубка – до 25 м, маса головок 150 – 200 г, шести – зубковий. «Тянь-шаньском» – самий долгохранящийся озимий.

Цибуля зачісковий «Рокамболь»

Вирощуючи також лук зачісний «Рокамболь», його головки досягають величини чоловічого кулака, маси – 500 – 560 г, 1 зубок розміром з голівку затятого часнику, дуже ефектно виглядає на грядці. Цей Вид стрілкою, але насіння не утворює, і все ж таки стрілки слід обов’язково удаляти. Розмножується зубками та прикореневими дітками – бульбами. Непогано зберігається до весни.

З ярих найбільш крупнозубковий сорт – «Орловський», зубки – масою 10 – 12 г, головки – до 70 р. «Оленівський» зберігається до 18 місяців, зубки у голівці сидять дуже щільно, їх маса – від 6 до 10 м, головка – 60 – 70 р. Висаджую його рано навесні, зорієнтувавшись за місячним календарем, бо ярі сорти здебільшого пізньостиглі, а прибирання виробляю вже у серпні, при виляганні листя. Зберігаю ярий та нестрілюючий зимовий чеснок у косах – так він довго не проростає і не псується.